Weblapszerkesztés alapfogalmak

9. osztály

Weblapszerkesztés alapfogalmak

 

A Weblap

A weblap vagy weboldal egy olyan webdokumentum, mely megfelel a World Wide Web számára, és alkalmas arra, hogy egy webböngésző megjelenítse. A webböngésző a weblapot monitoron vagy mobil eszközön jeleníti meg. A weboldal fő jellemzője a hiperszöveg, mely más weboldalakra navigálhat el minket linkeken (hiperhivatkozásokon) keresztül.

A Web alapelveit Tim Berners-Lee, a CERN részecskefizikai kutatóközpont munkatársa dolgozta ki 1989-ben. Eredeti célja a különböző intézményekben világszerte dolgozó kutatók közötti automatizált információmegosztás volt. Az alapötlet egy globális információs hálózat létrehozása volt a számítógépek, a számítógépes hálózat és a hipertext képességeinek ötvözésével.

1993. április 30-án a CERN bejelentette, hogy a Világháló mindenki számára szabad és ingyenes.

A weblap az „eredeti” definíció szerint – melyet a World Wide Web Consortium határozott meg, a következő:

"Egy vagy több webes forrásból származó információk összessége, amelyet egyidejű feldolgozásra szánnak, és egy egyszeri URI határoz meg. Jobban mondva, egy weblap egy webes forrás, amely további webes forrásokat foglalhat magába egyetlen közös egységként való feldolgozásra, és azon egyedüli webes forrás URI-je hivatkozik rá, amely nem foglaltatik benne."

A Világháló három szabványra épül:

 • A Uniform Resource Locator (URL), leírja, milyen egyedi „címmel” kell rendelkeznie az egyes oldalaknak;
 • A hipertext átviteli protokoll (Hyper Text Transfer Protocol, HTTP), megadja, hogyan küld egymásnak információt a böngésző és a kiszolgáló, és a
 • hipertext leíró nyelv (Hyper Text Markup Language, HTML), az információkódolás eljárása, mellyel az oldal sokféle eszközön megjeleníthetővé válik.

 

Weblapok csoportosítása

A weblapok lehetnek statikusak, tehát egyszerű, HTML/XHTML nyelven írt lapok; vagy különböző program- vagy szkriptnyelveken írt dinamikus, azaz időben változó kinézetű és viselkedésű lapok.

A legtipikusabb ilyen nyelvek:

kliens-oldali, a böngészőben végrehajtott szkriptek:

 • JavaScript
 • VBScript

szerver-oldali szkriptek (a böngésző statikus HTML/XHTML lapot és esetleg kliens-oldali szkripteket kap):

 • PHP
 • ASP
 • JSP
 • Perl

A szkripteken túl lehetnek egy lapba ágyazva további speciális objektumok is, például Flash (SWF) vagy ún. Java kisalkalmazások.

 

World Wibe Web

World Wibe Web magyarul világháló (WWW, röviden Web)  az interneten működő, egymással úgynevezett hiperlinkekkel összekötött dokumentumok rendszere. A rendszert webböngésző program segítségével lehet elérni. Ez a program képes megjeleníteni az egyes dokumentumokat, „weblapokat”. A felhasználó a lapokon található hiperlinkek segítségével további lapokat kérhet le, amelyeken újabb hiperlinkek lehetnek.

 

HTML nyelv

A HTML (angolul: HyperText Markup Language=hiperszöveges jelölőnyelv) egy leíró nyelv, melyet weboldalak készítéséhez fejlesztettek ki, és mára már internetes szabvánnyá vált a W3C (World Wide Web Consortium) támogatásával. 

használata

A HTML általában szöveges állományokban található meg olyan számítógépeken, melyek az internethez kapcsolódnak. Ezek az állományok tartalmazzák azokat a szimbólumokat, amelyek a megjelenítő programnak leírják, hogyan is kell megjeleníteni illetve feldolgozni az adott állomány tartalmát. Megjelenítő program lehet egy webböngésző (pl Google Chrome, Edge, Mozilla Firefox, Opera böngésző stb.)

Felépítése

Egy HTML állomány három fő részre bontható:

 • A Dokumentum Típus Definíció az állomány legelején, pl: <!DOCTYPE html>
 • a HTML fejléc <head></head>, ami technikai és dokumentációs adatokat tartalmaz, amelyeket az internet böngésző nem jelenít meg, tehát átlag felhasználó ezeket nem látja és
 • a HTML törzs <body></body>, amely a megjelenítendő információkat tartalmazza..

HTML5

A HTML5 a következő, jelentősen átdolgozott változata a HTML-nek (Hypertext Markup Language), a web fő jelölőnyelvének. Egyik fő tervezési célja, hogy a webes alkalmazásokhoz ne legyen szükség pluginek (pl. Adobe Flash, Microsoft Silverlight, Sun JavaFX) telepítésére.

 

Webtartalom-kezelő rendszerek (WCMS)

A webtartalom-kezelő rendszerek arra hivatottak, hogy leegyszerűsítsék a weblapok készítését, többek közt azáltal, hogy segítségükkel a szerzők akár sajátos technikai ismeretek nélkül (HTML nyelv, weboldal feltöltési eljárások) is készíthetnek weboldalt. Ezekből több nyílt forrású (open source) rendszer létezik, ilyen a Joomla, a Wordpress, a Drupal stb. tartalomkezelő rendszer.

A Joomla az egyik legnagyobb felhasználói közösséget tömörítő CMS rendszer, akár közösségii oldalak, e-kereskedelemi honlapok, és blog is fejleszthető a segítségével.


Források

Világháló, https://hu.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%A1gh%C3%A1l%C3%B3 (2018. 02. 21.)

Weblap, https://hu.wikipedia.org/wiki/Weblap (2018. 02.21)

HTML, https://hu.wikipedia.org/wiki/HTML (2018. 02. 21)

Tartalom kezelő rendszerek, https://hu.wikipedia.org/wiki/Tartalomkezel%C5%91_rendszerek (2018. 01. 21)

5 népszerű tartalomkezelő (CMS) rendszer http://www.weblapszerkesztes.net/honlapkeszites_cikkek_cms/honlapkeszites_cikkek_cms.htm (2018. 02. 21)